Scarificarea gazonului – aerisirea sau eliminarea uscaturilor
22 Jun

Scarificarea gazonului – aerisirea sau eliminarea uscaturilor

  • Postat de marian
  • Citit 2052

Cu timpul gazonul se indeseste, dar nu datorita smocurilor de iarba – printre ele se gasesc puzderie de resturi de plante moarte, buruieni sau chiar muschi. Un gazon bine ingrijit necesita multe eforturi si unul dintre aceste este si operatiune de scarificare.

Dupa ce a trecut prin iarna, si a stat poate luni de zile sub stratul de zapada, gazonul in primavara este plin de resturi de iarba uscata . Acestea dau un aspect neplacut peluzei. Masina de scarificat nu face altceva decat sa piptene cu niste dinti flexibili din otel gazonul abia iesit din iarna, si cu aceasta ocazie despica si pamantul pe o adancime de 3 cm, astfel indepartand si stratul de iarba incalcita si uscata de pe suprafata solului.

Nu trebuie sa ne facem griji din cauza radacinilor rupte – gazonul nu se va deteriora – chiar daca arata devastat dupa aerisire. In schimb apa si substantelel nutritive vor ajunge din nou in pamant, nu vor fi blocate la suprafata solului.

Pe o suprafata mica, de maxim 100mp ne putem folosi de o grebla de adunat frunze sau de o masina manuala de scarificare . Ambele unelte necesita o anumita forta fizica in cazul unui gazon foarte des. Dintre masinile de aerisit gazonul, cele mai puternice sunt cele pe benzina, asadar le recomandam pe acestea si nu pe cele electrice, care seamana atat ca si forma cat si ca masa si latime de lucru, cu masinile de tuns iarba. O masina de scarificat nu merita sa fie achizitionata doar pentru a o utiliza doar o singura data sau de doua ori pe an. Se recomanda inchirierea ei sau apelarea la o firma specializata in intretinerea gradinilor daca aerisirea gazonului este necesara.

sursa: rogradini.ro

Lăsați un comentariu