Fertilizarea gazonului
26 Jul

Fertilizarea gazonului

  • Postat de text_none_author
  • Citit 3410

Fertilizarea corecta este importanta din mai multe puncte de vedere. In gazonul sanatos, bine dezvoltat nu vor aparea buruieni , si pe de alta parte doar un astfel de gazon poate sa devina un covor de iarba rezistent, unitar si des.

In plus, bolile de ciuperci ataca mai rar gazonul bine hranit fata de cel care are nevoie de nutrienti. In timp ce gazonul ornamental are nevoie de o cantitate mare de fertilizatori si apa, in plus trebuie tuns mai frecvent, gazonul obisnuit nu este asa de pretentios. Aportul de substante nutritive isi are scopul si importanta lui, si trebuie facut cu masura si doar daca este necesar.

Nu este bine nici sa se ferilizeze des, cu ingrasaminte ieftine si nici sa nu se fertilizele deloc, mai ales daca iarba este tunsa in fiecare saptamana. In principiu, ingrasamintele sunt de doua feluri – naturale si chimice . Cele din urma sunt produse pur industriale, iar primele sunt obtinute din substante naturale – de exemplu din compost sau din alge marine. Aceste nu numai ca fertilizeaza pamantul ci si echilibreaza viata microorganismelor si actioneaza favorabil asupra compozitiei solului. In cazul ingrasamintelor bune pentru gazon, substantele nutritive se descompun incet – azotul in primul rand. Gazonul tuns frecvent are nevoie de un aport constant de nutrienti, nu de o fertilizare rapida.

Prima fertilizare din an se face in perioada vegetativa – apromativ la inceputul lunii aprilie , cand gazonul incepe sa creasca. A doua fertilizare se face cu ingrasaminte chimice cu durata de descompunere lenta – in iunie sau la inceputul lunii iulie . Gazonul nu se fertilizeazain toamna, deoarece se incurajeaza cresterea lui intr-o perioada in care ar trebui sa intre in repaos. Un astfel de gazon este mai sensibil la boli, in special la mucegaiul de zapada.

sursa: rogradini.ro


Etichete: fertilizarea , gazonului

Lăsați un comentariu